Tuesday, March 9, 2021

Minggu Kesedaran Garam Sedunia : 8-14 Mac 2021

Majlis Pelancaran Minggu Kesedaran Garam Sedunia dan Webinar Bertajuk "Garam: Penambah Perisa atau Derita? melalui FB KKM.


Kajian pengambilan garam dalam kalangan rakyat Malaysia (MyCoSS 2017/2018) mendapati bahawa purata pengambilan garam adalah sebanyak 7.9 gram sehari atau bersamaan dengan 1.6 sudu teh. Ini menunjukkan bahawa rakyat Malaysia masih mengambil garam melebihi daripada saranan yang ditetapkan untuk kurang daripada 5.0 gram (1 paras sudu teh) dalam sehari.

Ubah suai masakan kepada lebih sihat dan kerap makan di rumah atau bawa makanan yang dimasak di rumah ke tempat kerja.


Sempena minggu kesedaran garam sedunia 2021, mari amalkan membaca label makanan sebelum dibeli. Bandingkan maklumat kandungan natrium dan pilihlah makanan yang mengandungi natrium yang rendah.


Kenali sumber lain bagi natrium (sodium) dalam makanan selain garam seperti yang disediakan dalam infografik berikut. Kurangkan penggunaan sos, garam atau kicap dalam makanan.

Tukar gaya hidup anda kepada gaya hidup yang lebih baik dan mulakan ia dengan penyediaan makanan sihat tanpa garam!


Risiko sakit jantung dan strok dapat dikurangkan jika kita menghadkan pengambilan garam tidak melebihi 1 sudu teh sehari.

Elakkan juga bahan berperisa, makanan terproses, makanan ringan dan makanan diawet untuk gaya hidup yang lebih sihat!


Awasi garam tersembunyi daripada makanan yang anda ambil setiap hari. Perubahan kecil anda hari ini akan memberi impak yang besar kepada kesihatan anda pada masa akan datang. Sedap tidak semestinya masin.